Sushi
Jak coś tak prostego może być jednocześnie być tak skomplikowane?
Obcy język, egzotyczne zwyczaje... i na ileż sposobów można połączyć ryż z rybą!?
Tak na prawdę, wystarczy poznać kilka faktów i zmienić nastawienie.
Pochodzenie
Japonia to kraj wyspiarski otoczony przez ciepłe wody prądu morskiego Kuroshio bogate w plankton, ryby i skorupiaki. Wyspy japońskie są górzyste i każdy, nawet najmniejszy skrawek żyznej ziemi jest przekształcony w terasy pod uprawę - przede wszytskim ryżu. Sushi pochodzi z Edo dzisiejszego Tokio. Tam powstało NIGIRI - SUSHI.
Jak jeść sushi
Poniżej przedstawiamy przykładowy sposób, który pozwoli w pełni rozkoszować się smakami tego wspaniałego dania.
- Obracamy sushi na bok i całą porcję podnosimy pałeczkami lub palcami
- Wierzch - nie ryż - zanurzamy w sosie sojowym.
- Sushi wkładamy do ust w całości, warstwą wierzchnią na język.
Rodzaje SUSHI
NIGIRI - jak wspominałem nigiri na najstarsza forma sushi. Najważniejszą cechą jest utrzymanie równawagi między ilościa ryby i ryżu.
HOSOMAKI - są to małe cienkie rolki z dodatkiem jednego składnika.
URAMAKI - to rolki zawijane odwrotnie, ryż na zwnątrz, a nori czyli alga wewnątrz. Bardzo często ryż jest pokrywany różnego rodzaju dekoracjami, dzięki czemu sushi wygląda bardzo apetycznie.
KABURAMAKI - to nic innego jak uramaki, dodatkowo obłożone rybą lub warzywami. Wyglądają niezwykle atrakcyjnie i smakują świetnie.